Jak vybrat přepravku pro psa ?

Jak vybrat přepravku pro psa, buď do auta, do domu, či do letadla?

 

Přepravní box je jedním z nejrozšířenějších a zároveň nejlepších způsobů jak psa převážet, bohužel i v tomto odvětví se najdou pochybné produkty, které nadělají více škod jak užitku, volte proto především kvalitu, jak pro Vaši tak bezpečnost Vašeho parťáka.

Obecným předpokladem je to, že by se zvíře mělo cítit v přepravce bezpečně, mělo by v ní mít dostatek místa na to, aby mohlo stát v zpříma a nedotýkalo se hlavou o vrch přepravky a mělo by mít možnost se pohodlně otočit a lehnout si. To je i obecný postup, jak ve schvalování přepravek postupuje International Air Transport Association, aneb Mezinárodní asociace leteckých dopravců.

Podle čeho tedy přepravku vybrat?

Existuje x typů, variant i materiálů.

První bychom si určili, kam přepravku potřebujeme, jak dlouhé cesty v ní pes bude absolvovat, na jakém místě v autě ji budeme vozit (Zadní sedačky, kufr).

Podle těchto kritérií bychom si pak měli zvolit velikost přepravky (Do 20kg, do 25kg, do 38kg, do 50kg).  Zároveň ale není nutné pořizovat přepravku přehnaně velkou, to by v případě nárazu mohlo mít nepříjemné důsledky.

Další je materiálové zpracování, do auta bychom obecně doporučovali nekovové přepravky, hodně rachotí. Zároveň přepravky z látky není dostatečně pevná buď v případě kolize, nebo v případě toho, že se pes začne dobývat ven.  Ideální volbou je tedy přepravka z tvrdých plastů a kovu.

Jak tedy změřit psa, abychom věděli, že má ideální rozměry pro danou přepravku?

                

             

  1. Délka zvířete od čenichu po konec ocasu, připočtěte k této délce polovinu výšky předních nohou, abychom dostali správnou délku přepravky
  2. Výška psa v jeho přirozeném postoji od vrchu uší po zem, aby pes mohl v přepravce pohodlně stát
  3. Výška předních nohou.
  4. Změřte šířku ramen a vynásobte jí dvakrát, abyste dostali správnou šířku, jakou má mít přepravka

 

Skladnost přepravek je další důležité téma, plastové přepravní boxy vynikají svou skladností díky tomu, že jsou rozkladatelné na dva kusy a díky tomu zaberou méně místa, toto je vhodné zejména pro toho, kdo box nevyužívá pořád, ale často mu stojí někde mimo a čeká na to až se znovu bude cestovat.

Doporučovali bychom také vybrat přepravku s co nejvíce průduchy, což je obzvlášť důležité v létě, aby měl pes přísun čerstvého vzduchu.

 

Jak vůbec seznámit psa s přepravkou a cestováním.

Doporučili bychom začít pomalu a z lehka. Nejdříve bychom seznámili zvíře s přepravkou klidně v rozloženém stavu, když to zvířeti nedělá problém, přepravku složíme bez dvířek a znovu jej seznámíme, využili bychom u toho pomoc pamlsků a hraček, aby se pes cítil v přepravce pohodlně.

Když vidíme, že je pes v pořádku přidáme dvířka a i čas, který pes v přepravce tráví.

Když je i všechno takto v pořádku, začneme klidně v nehybném stavu s pobytem přepravky v autě, který postupně přeměníme na krátké cesty po okolí.

Radíme s pobytem v přepravce začít již s co nejmenším štěnětem. Zároveň ale i když pes nesnáší cesty a pobyt v přepravce dobře, nezoufejte, dejte mu čas, nejednou jsme již slyšeli příběh, že zvíře nemělo cesty v autě rádo, ať byli, jakkoliv dlouhé (slintalo, bylo mu nevolno) a klidně až po roce si na to zvyklo a začalo jezdit bez problémů.

Přejeme hodně spokojených a bezproblémových kilometrů.