Psí trenéři - vyhozené peníze, nebo reálná pomoc ?

 

Rádi bychom zde napsali něco ke psím trenérům obecně. Rozmohl se totiž všude ve světě takový nešvar, který nás upřímně trápí.

To jsou psí trenéři, kteří si zaplatili pár kurzů u psích lektorů, mají doma jednoho bezproblémového psa a jelikož jim to s jejich vlastními psi jde, rozhodli se, že by se trénování mohli začít živit, dělá to přece spousta lidí a točí se v tom velké peníze, proč bych tedy nemohl já ?

Neradi by jsme se někoho dotkli a neútočíme na nikoho konkrétně, avšak po pár vlastních zkušenostech s tím jak jednotlivé výcviky probíhají a jaké zkušenosti jsou předávány nám nedá se k tomu nevyjádřit a trochu se pokusit vysvětlit jak to vlastně s tím tréninkem je. 

 

 Za prvé - Cena nerovná se kvalita, to že si nějaký trenér je schopný říct za lekci 2000Kč/hod neznamená, že je trenér dobrý, znamená to pouze to, že buď marketingem, dírou na trhu, či velikostí města jako je např. Praha najde dostatek lidí ochotných mu tuto cenu zaplatit. Samozřejmě, může to být i tím, že je trenér dobrý, ale cena se vždy nerovná kvalitě. 

Za druhé - Má trenér spoustu pozitivních reakcí na Facebooku ? To znamená, že musí být dobrý... No, neznamená, víte, že reakce a komentáře jdou koupit jako cokoliv jiného ? Nebo, že ty co mají negativní reakci a komentář mohu jednoduše ze své stránky smazat ? Zkrátka, jde si "vytvořit" hezký obrázek o sobě samém na sociálních sítích. Prezentujeme tam přece všichni jen to hezké a snažíme se, aby náš obraz byl co možná nejkvalitnější. 

Za třetí - Vidím, že má trenér na videích skvěle vycvičeného svého psa, dělá různé triky a šaškárny, které ale v reálném světě člověk nepotřebuje. Slyšeli jste někdy o postprodukci ? To, že vidím na videu, že pejsek má perfektní přivolání, či umí perfektně nějaký trik je skvělé. Ovšem to, že to bylo natočeno třeba na 5 pokus už se nikdo nedozví, protože do videa se dostal pouze ten pokus co se povedl.

Za čtvrté - Trenéra jsem ale viděl na živo a i v reálných podmínkách mu to s jeho psem jde. Víte, ono není pes jako pes. Jsou vysloveně psí plemena, které jsou hodně poddajná a které se rádi podřídí pánovi a skvěle fungují na pozitivní výcvik a stačí na ně opravdu pouze jednou za čas zvýšit hlas, když se nám něco nelíbí. A fungují skvěle, ono se stačí podívat, spousta psích trenéru má Border kólie. Poté se ale člověk podívá na to, jaké povahy tyto psy jsou a dozví se, nemají rádi psychický nátlak, jsou velmi inteligentní, neagresivní vůči člověku a silně ke člověku přilnou. To je obecná charakteristika tohoto plemene. 

Za páté - Dávají Vám obecné rady, párkrát k nim přijdete, nadšeni, že Vám konečně někdo řekl, jak na to, doma to párkrát zkusíte, ale zjistíte, že ono to nefunguje tak, jak jste viděli u trenéra na videu, nebo jak Vám předváděl. Vy pak zaběhnete do starých kolejí a nic se nezměnilo, no kromě toho, že psí trenér na Vás vydělal nemalé peníze, které může dál dát do svojí propagace. 

 

Nechápejte nás však špatně, psí trenéři tu být musí, ale jako v každém byznysu a výcvik psů je nemalý byznys, se najdou lidé, kteří to dělají pro nás nemorálně a neeticky, ikdyž oni sami si to nepřiznají. 

 

Rád bych viděl spousty těchto psých trenérů s problémovými psy, kteří nejsou jednodušší na výchovu, kteří jsou tvrdohlavý, umanutí a případně i dominantní. Právě lidé s takovými to typy psů totiž hledají nejčastěji psího trenéra. Né, lidé co mají psa, který je i bez tréninku poslouchá. 

 

V dalším článku se podíváme na to, jak takového trenéra vybrat a případně na další témata, která psím světem rezonují a námi zcela upřímně také. 

 

 

Maliňák, panáčkující