Pes v bytě, co a jak ?

Přemýšleli jste nad tím, zda si pořídit psa, jenže Vás trápila myšlenka toho, že žijete v bytě? Domníváte se, že by se pes v bytě trápil a neměl by dostatek vyžití a ničil by vše na co by přišel. Samozřejmě, jsou takový jedinci, ale se správným výběrem plemena a s dodržením pár zásad si dokážete psa pořídit úplně bez problémů.

První zásadou by mělo být to, zda se do bytu vejde samostatně již Vy bez psa, pokud máte už teď málo prostoru, pes Vám určitě ještě něco málo sebere. Další otázkou by mělo být to, zda když jste v nájemním bytě, pronajímateli nevadí když si psa pořídíte. Ze zákona Vám ho sice nemůže zakázat, ale určitě chcete být dobře se svým pronajímatelem, když by nesouhlasil se psem, tak Vám například neprodlouží smlouvu a tím pádem by jste museli hledat nové bydlení. 

Druhou zásadou by pak mělo být určitě to, zda na psa budete mít v bytě čas, zahrada má tu obrovskou výhodu, že když nestíhám, tak na ní pas nechám se vyvenčit a trošku se proběhnout, to však v bytě nejde, pokud nechci uklízet loužičku pokaždé když přijdu pozdě domů. Pokud tedy víte, že například máte práci kdy Vám najednou šéf řekne, že musíte zůstat v ní o x hodin déle, než bylo plánováno, tak musím mít variantu jak toto budu v bytě řešit. 

 

Poslední a nejdůležitější zásadou je samotný výběr plemene. Určitě není prvoplánově dobré si pořizovat temperamentnější plemena do menších prostor, především pracovní plemena, jako jsou Němečtí ovčáci, Belgičtí ovčáci či např. Border Kolie. Nejsou však jen velcí psi temperamentní, takový Jack Russel je velmi živé zvíře, které sice do bytu svou velikostí perfektně sedí, ale jako u všech těchto plemen musí být zabaven jak psychicky tak fyzicky, aby nám v bytě nepřerostl přes hlavu. 

Je tedy nutné si udělat analýzu toho jak se plemeno chová, jak živé je, ale naopak si nalít i čistého vína a reálně si říct jak moc se mu budu moct věnovat, když vím, že jsem pořád někde venku, pes bude semnou běhat, plavat, jezdit na kole, tak i přes to, že bydlím v bytě je vhodnější si živého psa pořídit, protože bude můj životní styl stíhat. Zatímco když vím, že se rád se psem pomazlím na gauči, pak se spolu půjdeme projít na 20 minut , aby jsme se vyvenčili a pak zase pomalu domů a odpoledne zase, živý pes mě v tu chvíli bude dávat zabrat, protože bude mít energie na rozdávání.  

 

Často opomíjenou věcí je také to, že pes musí vydržet v bytě sám, zvláště když člověk chodí normálně do práce. Na toto je dobré postupné zvykání si psa na samotu již od útlého věku. Když by jsme si vzali na tři měsíce dovolenou, s tím, aby si na nás pes zvykl a nikdy za tři měsíce by nebyl sám, bude mít poté těžké zvykat si na samotu. 

U tohoto by jsme klidně doporučili pořídit si klec, a již od mladého věku učit psa to, že to je jeho bezpečné místo na odpočívání, kde může v klidu být, tudíž, není to trest. 

Zároveň také pokud máte ničitele, klec Vám v tomto také pomůže. To vše, ale zjistíte až když si pejska pořídíte a začnete se navzájem poznávat. Sledujte, pozorujte a snažte se vyhodnotit jak se pes chová v různých situacích. Můžete se také zeptat chovatele jací jsou rodiče, když budou rodiče hluční, víte, že Váš pes také má genetické sklony k tomu být hlučným, což samozřejmě v bytě nechcete. 

 

Důležité je tedy si pořádně promyslet těchto několik bodů, před tím, než si pořídíme psa do bytu, v žádném případě to však není něco špatného, miliony psů žijí v bytech a pokud mají milující páníčky , tak jim ani nic nechybí a v životě by neměnili. Jen si chce doopravy sednout a s klidnou hlavou si promyslet co a jak.